Spoelen

Een automatische versnellingsbak zit vol met bewegende delen zoals lagers , planetair tandwielstelsel, drummen en veel frictiemateriaal. Dit alles vervuild de olie. Het is dan ook heel belangrijk dat de versnellingsbak periodiek ververst wordt. Om alle in de bak en cooler aanwezige olie te verversen kan dit alleen met een speciaal hiervoor ontworpen machine die de bak spoelt (flushen).

Hoe gaat dat spoelen? Wij sluiten de spoelmachine aan op de aansluiting van de cooler. Via een bypass voegen wij een reinigingsmiddel toe aan de olie die nog in de bak zit. Die laten wij een kwartier door de hele bak en cooler circuleren zodat alle vuil los komt en zich door de verfijnende werking van de reiniger volledig mengt met de olie.

Vervolgens zuigt de machine het carter helemaal leeg zodat de carterpan gedemonteerd kan worden. Deze wordt apart gereinigd van eventuele bezinksel. Dan wordt het filter vernieuwd (dit kan niet bij elk type bak) en de caterpan weer gemonteerd.

De nieuwe schone olie wordt door de machine in het carter gepompt. Deze schone olie wordt vervolgens door de versnellingsbak zelf ingebracht in de cooler en converter. Het spoelen is klaar zodra er alleen maar schone olie door de leiding van de spoelmachine gaat. Als laatste voegen wij een conditioner toe voor behoud van de afdichtingrubbers en pakkingen.

Spoelen/flushen is preventief onderhoud en dus het behoud van uw automatische versnellingsbak. De versnellingsbak kan wel mooier en soepeler gaan schakelen omdat vooral het kleppenblok weer schoon is.